Mascha de Vries (beeldend kunstenaar) werkte dit voorjaar in de salon op Frankendael aan ‘An Object In Life’. Samen met Matthew Kelly Roman (danser) veranderden ze de atmosfeer rond het huis met een intense performance waarbij groei centraal staat. De ontwikkeling van de mens in het eerste levensjaar vormt het fundament van een choreografie waarbij de kleding van Nozomi Kume de danser transformeert, terwijl tijd en beweging vorderen. Nozomi Kume (textiel) ontwikkelde textiel dat verandert naarmate het wordt gedragen. Mascha de Vries liet in haar performance 'airguitar' (2001, SMBA) al zien hoe de spanning tussen kunst en dans kan worden uitgebuit. Het resultaat is een spanningsvolle performance in de salon, waarbij lichaam en geest elkaar aftasten. Tijdens de performance stond het publiek buiten, en keek door het raam van de salon naar de performance die in de salon plaatsvond. Komend jaar zal de performance herhaald worden.
During spring Foundation Frankendael joined forces with Mascha de Vries on a performance on location. Mascha de Vries (artist, performance and video) collaboraties for this performance with Nozomi Kume (textile) and Matthew Kelly Roman (dance). Together they changed the air around the house. Their intense performance is based on the first physical development of our species. Standing on an awkward position (see photo), you can grasp the vast movement of early life.THE KEYS
Frankendael Foundation presenteert:
THE KEYS
In The Keys creëerden negen kunstenaars met hun werk een actueel document dat reflecteert op tijd en ruimte van de laatste buitenplaats van Amsterdam. De verschillende bronnen en verhalen van en over vroegere bewoners van Huize Frankendael van 1650 – 2006 vormden daarbij de inspiratiebron. Veel werken kwamen in situ tot stand. De kunstwerken bieden de sleutels tot Huize Frankendael. Het ware verhaal van het huis wordt echter gecreëerd door de beschouwer zelf. The Keys fungeert van 2010 – 2012 als basiscollectie van Huize Frankendael.
The Keys connects – albeit not chronologically – the various histories of the residents of Huize Frankendael. From 1650 – 2006 around eighteen residents inhabited this countryhouse. Their heritage was taken as a source of inspiration to commission nine artists to make a new work reflecting past and present of this residual homestead. Whereas existing, established ways of presenting art - within rectangular, white-cube frameworks – position the viewer in a distanced, critical dimension towards the work, The Keys attempts to work with the narrative character of art, avoiding the pitfall of ‘art as illustration’. In the end, it is the people and the surroundings of the house that constitute a genuine portrait of Huize Frankendael and its residents.
maandag 18 oktober 2010
woensdag 13 oktober 2010
DOC Judith van IJken
maandag 11 oktober 2010
TUBELIGHT
vrijdag 8 oktober 2010
FILM op YouTube
dinsdag 5 oktober 2010
OPENINGSWOORD 30 sept 2010 door Jerzy Gawronski
In de 17e en 18e eeuw gold Frankendael als dertien in een dozijn. Eeuwenlang had hier een meer gelegen, het Diemermeer, ook Watergraafsmeer genoemd, dat uiteindelijk in 17de eeuw werd drooggelegd. En omgetoverd tot een recreatie en moestuinen gebied, een groenstrook aan de rand van de toen explosief uitdijende en drukker wordende stad. Overal verrezen buitenplaatsen, grote en kleine, met priëlen, tuinen, parken, luxe fonteinen, oranjerieën, Engelse plantsoenen, koetshuizen, menagerieën van huis tuin en keuken dieren maar ook exotische beesten, boomgaarden, kassen, tuinarchitectuur, doolhoven en theehuizen. Langs de Middenweg en Kruislaan stonden zo’n stuk of 50 grote buitenplaatsen en in het noordwestelijk deel nog eens 30 kleinere en er waren ook ongeveer 30 deels voor publiek toegankelijke pleziertuinen. Ze hadden de gekste en ook gewoonste namen: hier rond Frankendael stonden de buitenplaatsen: Goedgenoeg, Vreede rust, Middenmeer, de Olifant, klein Bartolotti, Stadzigt, Voorland, Vreedens lust, Ooster zigt en de Peerel, om er maar een paar te noemen. Ze zijn allemaal verdwenen, vervallen, verbouwd, gesplitst, gesloopt, sommige al aan eind van 18de eeuw, andere nog heel kort geleden, bijvoorbeeld voor de bouw van het Ajaxstadion in de Meer in 1934 of voor de aanleg van de ringweg A10 in de jaren 70.
Nu is Frankendael ontzettend bijzonder, de enige buitenplaats in z’n soort die de tand des tijds heeft doorstaan: met niet alleen het buitenhuis dat rond 1660 is gesticht en vele verbouwingen en vergrotingen heeft gekend, maar ook met de poort uit 1783 en de fontein die in 1770 hier geplaatst is, opgekocht op een veiling door de toenmalige eigenaar Jan Gildemeester, een fontein die de drie stromen Gein, Gaasp en Smalweesp voorstelt, afkomstig van een buiten in Driemond gemaakt door Ignatius van Logteren. Frankendael breidde het tuin en park areaal een aantal keren flink uit tot in de 19de eeuw. In 1835 kreeg het complex een nieuwe bestemming als restaurant en pleziertuin, daarna in 1867 werden er een kwekerij en landbouwschool in gevestigd. In de 20ste eeuw werd hergebruikt als school over planten en dieren, er kwam een openlucht theater en vanaf 1982 een openbaar park, met altijd nog het woonhuis, met als laatste bewoonster mevrouw van Vliet, en nu in 2010 weer een nieuw tijdperk met de Foundation Frankendael, met een tentoonstelling dat het verleden van Frankendael en daarmee van dit typisch stuk Amsterdam levend houdt. Frankendael heeft al lange tijd gewerkt als een magneet voor geschiedenis belangstelling. Bij alle recente verbouwingen waren er mensen die scherven en dingen in het park verzamelden en hebben bewaard en nu bij het huis afgeven. Er waren historici en kunsthistorici die het buiten het bestudeerd, verschillende musea in Amsterdam hebben gewaakt over de boedel. Ook wij archeologen hebben, juist ook op aandringen van Cecilia van Vliet die persoonlijk over het erfgoed van Frankendael waakte, in de bodem meegekeken tijdens de herinrichting van de tuin in 2003. Daar ontdekten we nog vlak onder het maaiveld de complete fundering van een oranjerie of wintertuin een kas uit de 18de eeuw, een vergeten stukje geschiedenis van het buitenhuis dat weer tastbaar en zo kortstondig levend werd gemaakt.
Dat is wat archeologen doen, visueel en tastbare geschiedenis vastleggen op plekken, plaatsgebonden. En dat is precies wat Keys nu ook doet: 9 kunstenaars die zich in op hun eigen manier hebben laten inspireren door de geschiedenis van Frankendael en dat hier op deze tentoonstelling tot uitdrukking brengen: ieder met eigen middelen en ieder met eigen inspiratiebronnen bieden zij met deze tentoonstelling sleutels tot het verleden. Een geweldig initiatief om Frankendael datgene te laten doen waar het goed in is, heden en verleden samenbrengen op een inspirerende en intrigerende persoonlijke manier: ik wil daarom Keys graag openen zodat een ieder zijn eigen historische ervaring kan ondergaan.
Dr. J.H.G.Gawronski, hoofd BMA en hoogleraar urbane archeologie aan de UvA.
maandag 4 oktober 2010
FILM Sara Rajaei
Afgelopen vrijdag ging The Keys open. Met ca. 300 bezoekers was de opening een overweldigend succes. Er ontstonden bijna onmiddellijk rijen voor het werk van Sara Rajaei, ook omdat de presentatie een beperkt aantal kijkers afdwong. In de kleine tuinkamer op de bel-etage werd het werk 'Objects Of Purely Sentimental Value' getoond. Een 17 minuten durende film, waarin Rajaei de celluloid film, gemaakt door vroegere bewoner J.R.Koning, als uitgangspunt nam. Op basis van de oude beelden, geschoten in de periode 1938-1945, schreef zij een nieuw scenario. De gesprekken met Mevrouw A. Madsen (1934) uit Kopenhagen golden daarbij als inspiratiebron. In mei dit jaar bouwde zij Huize Frankendael om tot een familiehuis uit de Tweede Wereld oorlog. Een aantal nieuwe scenes werd opgenomen, en gemonteerd met het bestaande filmmateriaal. Fascinatie van Sara is het concept tijd. De film kent verschillende waarneembare tijdslagen, maar laat de kijker tegelijkertijd in het ongewisse omtrent de werkelijkheid van tijd. De tijd waarin wij leven lijkt zichtbaar subjectief. De tijd transformeert herinneringen. Wat overblijft is wellicht meer fictie dan werkelijkheid.